Omlouváme se, v tuto chvíli ještě nemáme spuštěný E-shop. Prosím objednávejte přes Instagram DMs nebo náš e-mail [email protected].
Zavřít[kombůča], jak se správně vyslovuje, je fermentovaný, zpravidla čajový, nápoj obohacený o probiotické kultury. Ty jsou dodány pomocí SCOBY - symbiotické kultury bakterií a kvasinek, ty startují celou fermentaci. Kombucha je zdravou, a hlavně velmi chutnou, alternativou ke klasickým limonádám, sodám a jiným slazeným nápojům.
Kromě klasické, čisté kombuchy se také dělají ochucené verze s v podstatě jakýmkoliv myslitelným ovocem, zeleninou nebo bylinkou. My v JZT Ferments prozatím přicházíme s *OG a 3 příchutěmi, které nás, po měsících testování desítek jiných příchutí, nejvíce oslovily.
Kombucha je prospěšná pro trávicí trakt díky probiotikům, které přirozeně obsahuje, dále jsou v ní také vitaminy, zejména skupiny B. Díky zelenému čaji je pak bohatá na antioxidanty. Naše ovocné kombuchy ( *Bergamot, *Jahoda-Bergamot a *Marakuja) obsahují celou řadu dalších zdraví prospěšných látek jako jsou Vitaminy C, E, či kyselina listová.
Kombuchu je potřeba uchovávat v chladu do 7° C a ideálně spotřebovat do 6 týdnů od data lahvování. Nicméně ani po této době není kombucha závadná, pouze je kyselejší a může obsahovat viditelné shluky kvasinek.
V ovocných kombuchách klesá ovocná složka na dno láhve a může vypadat jako „cucky“ či „sedlina“. Jelikož používáme čistě přírodní ovocné složky, které stále obsahují dužinu a v případě *Jahody/Bergamot i miniaturní jahodová semínka, doporučujeme před konzumací lahvičku párkrát opatrně otočit. Při přílišném protřepání by Vám mohla kombucha při otevření vytéct.
Jelikož je naše kombucha zcela nepasterizovaná a přírodní, fermentace nikdy neustává, jen se při správném skladovaní zpomalí na minimum. Z tohoto důvodu může dojít k vytvoření větších shluků kvasinek či vytvoření malé scoby. To v žádném případě není na závadu, ale přirozený projev živých kultur obsažených v poctivých kombuchách. Pro ty, kteří preferují kombuchu bez větších shluků ji mohou přecedit přímo do sklenice.
Při kvašení kombuchy vzniká v malém množství jako vedlejší produkt alkohol. U nás v JZT přísně hlídáme, aby hladina alkoholu v láhvi nepřesáhla 0,5 %. Jedná se tak o nealkoholický nápoj.
Není žádné dané maximální denní množství kombuchy, které můžete vypít. Nicméně jako se vším v životě, i pro kombuchu platí „všeho s mírou“.
Před otevřením doporučujeme lehce promíchat.
Kombucha je doma nejlepší pořádně vychlazená, podávaná na ledu.
Kombucha se výborně hodí ke snídani, jako osvěžení během svačin, odpolední schlazení nebo večerní relax!
Naše JZT Kombuchy jsou také ideálním společníkem na pikniky v přírodě, večery na náplavce nebo třeba letní grilovačku s přáteli.
Kromě toho, že naše kombuchy jsou skvělé sami o sobě, taková kombinace naší *OG s kvalitním ginem během jarních večerů stojí za to!
Recept na Gin & Kombucha (G&T)
100 ml *OG Kombucha
40 ml kvalitní gin
pár kostek ledu
limetová štáva a plátek na ozdobu
Do Vaší oblíbené sklenice vložte led, přilijte gin, kombuchu a trochu limetové šťávy. Poté promíchejte a přidejte do sklenice plátek limety.
Fantazii se meze nekladou, vyzkoušejte kombuchové drinky s jinými alkoholy a dejte nám vědět, jak se povedly pomocí hashtagu #jztkombucha
Sklo je ideální materiál na skladování kombuchy z několika důvodů. Sklo, na rozdíl od plastu, nereaguje s kombuchou, která má nízké Ph a z toho důvodu je reaktivní. Skleněné láhve také neobsahují žádné chemikálie podobné Bisfenolu A (BPA) nebo Bisfenolu S (BPS), které jsou obsaženy v mnoha plastových lahvích a mohou být zdraví škodlivé. Jiná varianta pro nás tak ani nepřipadala v úvahu.