Co je to kombucha?

JZT, kombucha

[kombůča či kambůča], je fermentovaný, zpravidla čajový, nápoj obohacený o probiotické kultury. Ty jsou dodány pomocí SCOBY - symbiotické kultury bakterií a kvasinek, ty startují celou fermentaci. Kombucha je zdravou, a hlavně velmi chutnou, alternativou ke klasickým limonádám, sodám a jiným slazeným nápojům.

Kromě klasické, čisté kombuchy se také dělají ochucené verze s v podstatě jakýmkoliv myslitelným ovocem, zeleninou nebo bylinkou. JZT Ferments má stálou nabídku pěti kombuch - *OG (čistá kombucha), *Marakuja, *Bergamot, *Jahoda/Bergamot a *Borůvka. Zároveň JZT pravidelně přichází s limitovanými sezónními edicemi, které jsou více o neotřelých chuťových kombinacích. Aktuálně pro podzim 2021 vyzkoušejte limitovanou edici *Švestka/Mák.

Chtěli byste se dozvědět více o předešlých limitovaných edicích? Objevte náš archiv

Kombucha je prospěšná pro trávicí trakt díky probiotikům, které přirozeně obsahuje, dále jsou v ní také vitaminy, zejména skupiny B. Díky zelenému čaji je pak bohatá na antioxidanty. Ovocné kombuchy (*Marakuja, *Bergamot, *Jahoda/Bergamot a *Borůvka) obsahují celou řadu dalších zdraví prospěšných látek jako jsou Vitaminy C, E, či kyselina listová obsažené v daném ovoci.

 

Tipy, triky a recepty

SCOBY, kombucha, fermentace

 

Kombuchu je nutné uchovávat v chladu do 5° C a ideálně spotřebovat do 6 týdnů od data lahvování (v případě *Borůvky 8 týdnů). Nicméně ani po této době není kombucha závadná, pouze je výrazně kyselejší a může obsahovat viditelné shluky kvasinek. Zároveň je vhodné kombuchu uchovávat ve vzpřímené poloze, jelikož kombucha stále kvasí a hliníkové víčko může lehce povolit.

Vyvarujte se nevhodného skladování, zejména u kombuch s ovocnou příchutí. 

Při kvašení kombuchy vzniká v malém množství jako vedlejší produkt alkohol. U nás v JZT přísně hlídáme, aby hladina alkoholu v láhvi nepřesáhla 0,5 %. Jedná se tak o nealkoholický nápoj.

Nicméně při nevhodném skladování kombuchy může dojít ke tvorbě alkoholu.

Před otevřením doporučujeme lehce promíchat.

Kombucha je doma nejlepší pořádně vychlazená, podávaná na ledu.

Kombucha se výborně hodí ke snídani, jako osvěžení během svačin, odpolední schlazení nebo večerní relax!

JZT Kombuchy jsou také ideálním společníkem na pikniky v přírodě, večery na náplavce nebo třeba společný oběd s přáteli.

JZT kombuchy jsou skvělé sami o sobě, ale kombinace *OG s kvalitním ginem stojí za to, ať již na sobotní brunch či slavnostní večeři s přáteli!

 

 

Vyzkoušejte jednoduchý recept na JZT klasiku GinBuchu

Budete potřebovat:

125 ml *OG Kombucha

40 ml kvalitní gin, např. Hendrick's

pár kostek ledu

limetová štáva 10 ml

 plátek limety na ozdobu

Připrava: Vložte do sklenice pár kostek ledu, přidejte gin a limetovou šťávu. Sklenici poté dolijte JZT *OG kombuchou a ozdobte například plátkem limety nebo okrajem ze sušených malin.